2019Årets Servitør 2019

 

Ole August Rosengren fra Brasserie France vant Årets Servitør 2019.

 

Servitørlauget KKHR arrangerte for første gang Årets Servitør søndag 3. november 2019. Konkurransen ble avholdt på Selskapslokaler Oslo Militære Samfund i Oslo sentrum. De seks konkurrerende servitørene var gjennom en intens dag med krevende oppgaver. Årets vinner ble Ole August Rosengren fra Brasserie France i Oslo. Andre plassen gikk til Birk Torp fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, mens tredjeplassen gikk til Stian Utrimark også han fra Brasserie France.

De tre andre deltagerne var Nathalia Lugkbun fra Chilli Øst i Bergen, Magne Gaut fra To Rom og Kjøkken og Remy Martin Larssen Bøler som jobber som freelance-servitør i Oslo.

 

Servitørene startet konkurransedagen med å dekke temabord til seks gjester. Temaet var denne gangen et årtiene fra 1900-tallet, og vi fikk se alt fra Gatsby på 20-tallet til rocken på 80-tallet. Ole August valgte 1950-tallet og gav oss flott «soda-bar-feeling» på bordet. Han hadde selv blant annet sydd dukt til sitt bord mens alt annet lintøy som ble brukt til bordene var sponset fra Cridthvidt som også gav flotte håndklær til de tre på pallen.

 

Etter felles borddekking begynte prøvene på stasjoner.

 

Transjering og flambering ble gjort på en stasjon. Kandidatene transjerte en valgfri frukt hvor det var Engrosfrukt som stilte med rikholdige fruktfat. De tre pallplassvinnerne valgte seg plomme, pære og appelsin som de trancherte før det var flambering av Crêpes. Det hele anrettet de på tallerken sammen med vaniljeis til to gjester.

 

Bar var også en veldig klassisk oppgave hvor dagens to drinker var Brandy Alexander og White Lady, som ble servert til stor glede fra bargjester fra dagens publikum.

 

Videre var det to oppgaver som var muntlig, presentasjon av bordet og dekoreringen som var gjort etter årets tema. Og en oppgave å sette viner til en gitt meny. Menyen det skulle settes viner til var denne:

 

Blinis, Kalix løyrom, Rørosrømme, rødløk, dill

***

Consommé, oksehalerillet, steinsopp, fino sherry

***

Sole Meunière

***

Andebryst a’la Orange, aspargesbønner, syltet rødløk, Pommes Anna

***

Kraftkar, valnøtter, akasiehonning

***

Peach Melba

 

En utfordrende meny som satte store krav til deltagernes kjennskap til klassiske retter helt tilbake til Auguste Escoffier på sent 1800- og tidlig 1900-tall.

 

Det var også to oppgaver med gjenkjenning av drikkevarer.

En oppgave med blindlukting av brennevin hvor det var ti blanke likører og brennevin som skulle identifiseres. En uvanlig vanskelig oppgave hvor det blant annet var lite vanlige brennevin som Ouzo, Kirch og Poire Williams med.

Blindsmakning av vin var heller ikke en enkel oppgave, hvor det var tre røde viner; Champy Baune 1er Cru Aux Cras 2016, Pietro di Campo «Scongiuro» Barolo 2012 og Mas Janeile Sans Soufre 2016, som skulle identifiseres med både drue, distrikt og årgang. Den hvite vinen Von Winning Paradisgarten Riesling Trochen 2015 skulle kjennes igjen med drue, distrikt, årgang og sukkerinnhold. Det samme skulle identifiseres i siste vin som var en Louis Eschenauer Sauternes 2013. Alle vinene som ble blindsmakt var i likhet med alle viner servert til aperitiff og under service sponset av Vingruppen.

 

Fra klokken 4 var vi i gang med dagens høydepunkt, servering av 4 retters meny med viner.

Service begynte med presisjonsskjenking av musserende vin, og det ble servert Pietro di campo Festoso en deilig vin fra Piemonte som er ny i porteføljen til Vingruppen.

Dette var menyen for dagen:

 

Meny søndag 3. november 2019

 

Dekonstruert bouillabaisse

dagens fangst fra havet

grønnsaker julienne

Serveres russisk

***

Lammemørbrad med gremolata

broccolini, gulrot og sellerirot

fondantpotet og lammesaus tilsmakt bjørnebær

Serveres engelsk

***

Utvalg av oster

Serveres russisk

***

Sjokolade cremeux

bringebærsorbet

hippen

Serveres amerikansk

 

Forretten serverte servitørene fra servicebord med fisk og skalldyr på et fat, grønnsaker på et og suppen servert fra sølvkanne, det vi kaller russisk servering. Vinen som var satt til suppen var Laroche Chablis «St. Martin» 2015.

Også hovedretten ble servert med en klassisk serveringsmetode, engelsk, hvor servitøren serverer fra fat til gjestene ved bordet. Dette var en flott rett på norsk lam som var sponset av Nortura Proff. Vin til lammet var fra Spania, La Rioja Alta Lat 42 fra 2014, som naturlig vis ble dekantert med lys.

Den eneste retten som ikke var tilberedt av kjøkkenet på Selskapslokaler Oslo Militære Samfund var osteretten. Ostene som var levert fra Oluf Lorentzen var svensk Västerbottnost, sveitsisk Appenzeller, engelsk Blue Stilton, grottelagret Tallegio fra Italia og ikke minst to klassikere fra Frankrike; Chèvre Saint Maure og Brie de Meaux Dongé. Servitørene presenterte alle oster og anbefalte tre som de serverte med tilbehør til sine seks gjester. Selvsagt ble det også servert vin fra Vingruppen til osten, denne gang Zantho Beerenauslese 2015 en spennende dessertvin fra Østerrike.

Dessert var eneste rett som ble servert amerikansk, altså med retten ferdig på tallerken og den serveringsmetoden vi ser mest i de fleste restauranter i dag. Den smakfulle sjokoladeretten fikk følge av Serego Alighieri Casal dei Ronchi.

 

Det var 36 mette og imponerte gjester som gikk fra bordet, og vi gratulerer alle de konkurrerende med en fantastisk innsats.

 

Premieutdelingen ble ledet av Mathias Toresen og det var hoveddommer Ann Mari Wang-Johannessen som annonserte dagens vinnere.

Alle pallplasser fikk en flaske Clouet Silver Brut champagne og de tre på en delt fjerdeplass fikk en Champy Beaune 1. cru Aux Cras 2016.

Medalje og pokal gikk til tredje- og andreplassen i tillegg til pengepremie fra Servitørlauget KKHR på henholdsvis 2.000 og 3.000.

Ole August Rosengren som dagens vinner skal representere Norge i Nordisk Mesterskap for servitører i Danmark i mars 2020. Han vant i tillegge til medalje, pokal og 5.000 fra Servitørlauget KKHR 10.000 fra Chaîne des Rôtissaurs som ble delt ut av Echanson National Rolf E. Wenstad sammen med diplom.

 

Servitølauget KKHR ønsker å takke sponsorer til konkurransen og laugets hovedsponsorer ASKO Servering, NHO Reiseliv og Chaîne des Rôtissaurs.

Vi takker også våre bedriftsmedlemmer To Rom og Kjøkken, Statholdergaarden, Brasserie France, Lærlingekompaniet og Selskapslokaler Oslo Militære Samfund.

En stor takk også til alle som kom og var publikum og gjester under konkurransen.

 

Servitørlauget KKHR takker for et flott arrangement muliggjort av våre flotte samarbeidspartnere, vi gleder oss til NM i Servitørfaget i Trondheim i 2020, og håper et av de andre lokale laugene av Servitørlauget KKHR vil ta opp stafettpinnen for Årets Servitør i 2021.

  

Årets vinner, Ole August Rosengren med pokal og medalje fra Servitørlauget KKHR og diplom fra Chaîne des Rôtissaurs.


Klikk bildet for flere bilder fra konkurransen.